nästa föregående juni
M T O T F L S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
arkiv
2014 2013
2012 2011
2010 2009
2008 2007
2006 2005
2004 2003

Denna sida skall visas i en iframe. För att se sidan i sin helhet klicka här.

30 juni 2013

virkmani

mormorsrutor

Jag är nu officiell tant. Min nya hobby är virkning. Det började för drygt ett år sedan med att jag fick för mig att jag ville virka mormorsrutor, oklart varför. Jag fick för mig att jag skulle virka en filt av sådana. Så jag började. Och slutförde! Jag som är så bra på att börja med olika projekt och sedan tröttna på dem eller börja med något annat och glömma bort det påbörjade projektet.

Men nu är den klar. 414 rutor - alla olika. Jag är faktiskt riktigt nöjd. Primärt för att jag slutförde projektet.

Det är trivsamt att virka tycker jag. Det är en hobby som är lätt att ta med sig, och verkar även vara socialt accepterat att hålla på med på möten och på diverse äta-mat-och-sedan-prata-i-evigheter-tillställningar (så länge man väntar tills maten är uppäten, och under förutsättning att man är hemma hos någon).

Problemet är att jag inte riktigt gillar virkade grejer. D.v.s. jag gillar att virka, och helst ganska små saker som inte tar så lång tid att göra. Men jag vill inte ha virkade dukar, kuddar, gardiner o.s.v. Jag gillar mina gardiner som de är och avskyr att ha små kuddar i soffan. Som regel är jag inte särskilt förtjust i dukar heller. Särskilt inte små virkade plättar. Och med de makalösa mängder damm som på något vis på nolltid materialiseras i min lägenhet så skulle mängder av virkade dukar förmodligen mycket snart kunna ses som en sanitär olägenhet.

Jag har virkat ett fodral till mobiltelefonen. Det är bra eftersom nycklar och mobiltelefon i samma ficka är en rätt dålig kombo. Jag har även virkat ett fodral till min mp3-spelare, eftersom den inte mår så bra av att ramla i golvet - vilket är lätt hänt när man sover med hörlurarna i öronen. Sedan kom jag inte på fler saker att virka.

Så jag har virkat blommor. Oklart varför. Har ingen direkt användning för dem. Sedan virkade jag en sjal. Nästa projekt är en sittmöbel typ sittpuff/pall, men det kräver trä, såg, spik och lite annat som inte hör till specialintresset. Och jag hatar att sandpappra. Det tar sådan evinnerlig tid, ljudet är obehagligt och det dammar. Om jag inte missminner mig så är sandpapprandet anledningen till att jag aldrig riktigt gillade träslöjden i skolan. Så det kanske dröjer en stund innan jag kommer igång. Undrar vad jag ska virka under tiden?

force majeure

För ett tag sedan beställde jag en grej från ett amerikanskt företag. I avtalet stod något jag tror att jag aldrig stött på förr:

Force Majeure – Circumstances outside our control including, but not limited to, war, electricity power failure, utilities failure, telecommunication/internet failure, transportation failure, fire, flood, acts of God, legislative action, strikes, sabotage, or labor disputes.

Force majeure vet jag vad det är (och skulle jag ha missat det så fick jag veta det nu i samband med busstrejken). Force majeure finns ofta med i avtal. Men jag har aldrig tidigare stött på "acts of God" som en faktor i ett avtal.

Efter att ha funderat ett tag på vad som skulle kunna räknas som "acts of God" så kom jag på att de kanske menar naturkatastrofer, eftersom de inte räknas upp (med undantag för översvämning, men det kan ju lika gärna bero på att ett rör går sönder). Annars hade "acts of God" kunnat vara den perfekta ansvarsbefrielsen eftersom i princip alla omständigheter eller händelser skulle kunna räknas som "acts of God", om man är religiös på det sättet.

Det jag beställde var en årsprenumeration på en tidning, så jag har ett helt år på mig att få veta vad som skulle kunna passera som "acts of God"...

tillbaka upp