föregående nästa augusti
M T O T F L S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
arkiv
2014 2013
2012 2011
2010 2009
2008 2007
2006 2005
2004 2003

Denna sida skall visas i en iframe. För att se sidan i sin helhet klicka här.

29 augusti 2011

så var det dags igen...

Idag har Aftonbladet en fyra sidor lång artikel om Ola Lundin, en privatpraktiserande psykiatriker i Uppsala. Egendomligt nog finns inte artikeln på Aftonbladets hemsida - i alla fall har jag inte hittat den. Men jag har papperstidningen. I artikeln står det hur som helst att Ola Lundin tjänar massvis med pengar på att skriva ut amfetamin till ADHD-patienter. Upprörda människor uttalar sig - framför allt ett föräldrapar och en förvaltare. Slutsats: Ola Lundin är ond, ger knark till sina patienter och tjänar storkovan.

Det står att om man överdoserar Metamina - det läkemedel som tas upp i artikeln - kan man få diverse otrevliga symptom. Det kan man få av många mediciner. En fungerande medicinering bygger på att den sköts. Jag har i perioder svårt att sova och får då sömntabletter. Om jag petar i mig fem-sex stycken på en gång fast jag bara ska ta en, så är det klart att det inte blir bra. Samma sak gäller för Concerta, Ritalin, Metamina och Amfetamin.

Enligt artikelförfattarna ska Metamina vara sista alternativet efter att andra behandlingar misslyckats. När jag fick diagnos (2004 - och nej, jag har aldrig varit patient hos Ola Lundin, men jag har träffat honom och har vänner som är patienter där), var Concerta ett nytt preparat. Varken Ritalin, Metamina eller Amfetamin var godkända läkemedel, och det var mer eller mindre upp till läkaren att välja vilket av preparaten man ville skriva ut i första hand. Det var alltså inte någon större skillnad på att skriva ut Ritalin och att skriva ut Metamina, och jag antar att Ola Lundin helt enkelt kände sig mer bekväm med Metamina. Sedan blev Ritalin godkänt - och då blev det genast mer kontroversiellt att skriva ut Metamina eller Amfetamin (för det finns ett läkemedel som heter Amfetamin och det är inte exakt samma sak som Metamina, Ritalin eller Concerta). Om Ola Lundin fortsätter att skriva ut Metamina till de patienter som redan har en fungerande behandling med nämnda preparat så är väl inte det särskilt konstigt?

Om man kan lite om ADHD - t.ex. hur en utredning går till, hur långa köer det är till utredning hos landstingen och hur medicineringen går till så ser man att artikeln spelar på allmänhetens okunskap. Och Richard Aschberg - en av artikelförfattarna - borde kunna lite om ADHD. Har Aftonbladet en negativ artikel om ADHD-medicin så kan man ge sig fan på att det är Aschberg som står som artikelförfattare. Ett exempel är Åt Strattera - tog sitt liv.

Artikeln om Strattera kommer från en amerikansk propagandasajt och Aschberg skriver att sajtens grundare "har prisats för sitt engagemang kring ADHD-mediciner. 2003 mottog han en utmärkelse av Priscilla Presleys organisation för mänskliga rättigheter". Denna organisation är inget annat än scientologernas anti-psykiatriorgan - Citizens Commission of Human Rights - som i Sverige går under namnet Kommittén för Mänskliga Rättigheter, förkortat KMR. De är mot psykiatri. Punkt. Jag har ett exemplar av deras tidning. Den är påfallande dum.

Jag är inte mycket för att kalla alla psykiatrihatare för scientologer, men varför är Richard Aschberg så anti ADHD-medicin? Jag tror inte att han är dum i huvudet, och har därför lite svårt att förstå hur han till synes oreflekterat upprepar vad som står på en site med namnet Ritalindeath. Så vad är hans problem?

Ola Lundin är väl inte världens mest sympatiska människa, men han har räddat livet på människor och han kan sitt jobb. Frågan är väl om Richard Aschberg kan sitt?

tillbaka upp