föregående nästa februari
M T O T F L S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
arkiv
2014 2013
2012 2011
2010 2009
2008 2007
2006 2005
2004 2003

Denna sida skall visas i en iframe. För att se sidan i sin helhet klicka här.

28 februari 2010

snö och jävelskap

snö

Först snöade det i fem dagar. Sedan var det uppehåll en halv dag eller nåt och sedan satte det igång igen. Nu har det slutat snöa. Inne på tredje eller fjärde dagens töande. Börjar bli lite tröttsamt med det eviga droppandet. Jordskalv och flodvågor och elände på de varma ställena och snökaos på de kalla.

På tal om snökaos - det är fantastiskt hur ologiska människor är egentligen. Så fort det tar emot (mycket eller lite) så hemfaller mänskligheten åt diverse otrevliga, ologiska beteenden. Som att hota tågpersonalen för att tåget har stannat någonstans där det inte var meningen att det skulle stanna. Det spelar ingen roll om tåget är trasigt, det ligger snö, is, älgar eller nåt annat på spåret - det funkar i alla fall inte bättre för att man hotar den som klipper biljetter.

För en massa år sedan började ett tåg jag åkte med att brinna och någonstans norr om Töreboda fick vi evakuera och krångla. Men jag kan inte minnas att det var någon som var otrevlig eller dum. Alla hjälptes åt att ta sig ur tåget, få med gamla damer, ungar, packning och barnvagnar och promenera till närmaste bebyggelse. Då var det visserligen sommar, så rent logistiskt var det inte så besvärligt, men just det där att alla hjälptes åt och ingen (såvitt jag vet) gav sig på personalen.

Men numera ska alltid folk ställas till svars, "ta sitt ansvar" och gärna avgå också. Det var säkert både det ena och det andra som hade kunnat skötas bättre vid tsunamikatastrofen, men till slut var det som att ingenting dög - Laila Freivalds skulle ha stått på stranden och hejdat vågen med nävarna, annars jävlar. Och när Tony Olsson och lite annat folk smet från diverse anstalter härjades det om att dåvarande justitieminister Bodström borde avgå. Och exakt hur skulle det ha gjort saken bättre?

Som vanligt kan man skylla på media (faktiskt). Det verkar faktiskt finnas folk som tror att det (allt?) som står i tidningen är sant. Något som retar mig är att folk i flera år matades med hur mycket det fuskades med sjukförsäkringen. Det sades (eller skrevs) inte alltid att det var sjuk- och aktivitetsersättning som var det man fuskade med (för om jag minns rätt var det mest vab det fuskades med - och så var det en och annan gangster med motorcykel som var förtidspensionerad), men man skrev att fuskandet kostade Försäkringskassan x antal miljoner per år - och detta parallellt med att det skrevs om "utanförskapet" (fan ta den som uppfann det där jävla uttrycket) och "förtidspensionering" av alla möjliga. Och så ska det löna sig att arbeta. Till slut trodde folk att man levde loppan på garantibeloppet hos Försäkringskassan. Kan meddela att jag när jag fick aktivitetsersättning inledningsvis fick 5300 kronor i månaden. Det är inte mycket pengar. Jag hade tur för jag hade låg hyra - 2300 kronor i månaden - men annars hade jag inte klarat mig. Naturligtvis hade jag aktivitetsersättning bara för att jag var lat - hade jag bara tjänat mer på att jobba så hade jag slutat vara funktionshindrad. *Fnys!*

Och nu när regeringen (faktiskt) har gjort som de där åsnorna som härjade om fusk ville och utförsäkrat typ alla och jagar palliativa cancerpatienter - och media skriver om det - då är människor upprörda över det i stället. Men hur tusan ska de ha det egentligen? Privatpersoner som tillfrågades i TV, radio och tidningar brukade komma med "ja, det fuskas ju så mycket", men frågan är om de verkligen kände någon som fuskade, eller om de kanske fuskade själva? Eller var det bara papegojrepetitioner av vad borgarna* och media sa?

* Ett exempel: "Det ska löna sig att arbeta - även för de lågavlönade"

Nä, nu börjar jag bli otrevlig, så det är väl bäst jag byter ämne.

övrigt

I morgon flyttar farmor till demensboende. Lika bra. Hon började få spel i höstas - pratade om att hon skulle till jobbet och sånt. Och hon var arg på pappa för att han flyttat till Bålsta utan att säga till (han flyttade dit för snart 40 år sedan och sa visst till). Hon är 91 år gammal, har dåligt minne, dålig hörsel och är så gott som blind. Har slutat ta illa vid mig över att hon förväxlar mig med hemtjänsten. Hon har inte en chans att se vem det är, och när någon stökar omkring i köket så är det helt enkelt större chans att det är hemtjänsten som är där fyra gånger om dagen, än att det är barnbarnet som är där två gånger per år.

Jag har klarat min första termin på högskolan! Jag är dessutom mycket mallig över att jag fick A i social- och välfärdspolitik! Så fick jag det sagt också ;)

tillbaka upp