föregående nästa juni
M T O T F L S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
arkiv
2012 2011
2010 2009
2008 2007
2006 2005
2004 2003

Denna sida skall visas i en iframe. För att se sidan i sin helhet klicka här.

27 juni 2008

vi hade inte tur med vädret

stentunnel

Igår var jag med kontaktcentret på Visingsö. Precis när vi kom fram började det regna. När vi kommit till Visingsborgs slottsruin spöregnade det. Vi satt på golvet i en av de tunnlar som går genom gräsvallen runt ruinen och fikade. Det var ungefär det vi gjorde. Sedan åkte vi hem igen. Och då hade det slutat regna. Men det var trevligt i alla fall.

Jag kom hem runt 18.30. Jag var dödstrött så efter ett tag bestämde jag mig för att vila en stund. Somnade runt 19.30. När jag vaknade var klockan 23 och någonting (när jag vaknar till så där brukar jag bara minnas vilken timme det var) och jag hade ställt väckarklockan på 20.15. Jag hade i alla fall vett nog att inte gå upp 23 och någonting, för jag begrep att jag sannolikt inte skulle komma i säng igen någon vettig tid. Nästa gång jag vaknade var klockan 6 och någonting. Jag vaknade flera gånger när klockan var 6 och någonting, så jag antar att grannarnas väckarklockor och ytterdörrar och bildörrar lät då. Jag övervägde att gå upp då, men sedan glömde jag bort det och somnade igen. När jag slutligen vaknade ordentligt, och gick upp var klockan strax efter 9.30. Jag hade alltså sovit i ca fjorton timmar. Jag har inte sovit så mycket på ett dygn på evigheter. Bortsett från när jag hade influensa. Men jag har sovit alldeles för lite den senaste tiden, så jag behövde det nog.

tillbaka upp

17 juni 2008

den där lagen

Den där FRA-lagen. Jag gillar inte den. Jag gillar inte övervakningskameror på en del ställen heller. Eller drogtester i vilket sammanhang som helst. Ett ständigt argument för övervakning är att "den som inte har något att dölja har ingenting att frukta". Jag har ingenting att dölja, och just i dagsläget förmodligen ingenting att frukta. Men information kan missbrukas.

Vad händer med informationen om den hamnar i orätta händer? Man ska inte tro att man är säker bara för att det är "staten" som håller i trådarna. "Staten" är ett system som består av människor. Människor kan mutas, hotas, utpressas, bli konstiga i huvudet, förvara information på olämpliga ställen o.s.v. Det har hänt förut. Och det finns dessutom inga garantier för att staten alltid kommer att vara som den är.

Jag är väl egentligen inte så himla orolig för egen del. Jag är nog en ganska ointressant människa ur säkerhetsperspektiv. Jag känner inga terrorister så vitt jag vet. Jag kan inte bygga bomber, har ingen lust att göra det och ingen anledning att använda en om jag mot förmodan skulle ha tillgång till en dylik pryl. Men om jag av nyfikenhet vill läsa om t.ex. kommunism eller statskupper, ska det kunna bli ett hinder för mig i framtiden för att någon lagrar informationen och sedan misstolkar den?

Jag kommer ihåg att jag tyckte det var obehagligt när jag en gång för flera år sedan fick ett brev från ICA, där de välkomnade mig som ny kund i en viss butik efter att jag handlat där första gången. Det tog en stund innan jag kopplade att de visste det eftersom jag använt ICA-kortet.

Har man sådana bonuskort, kontokort, bibliotekskort o.s.v. kan den som har tillgång till informationen - om de skulle ha lust - kunna ta reda på var man handlar, vad man köper och vad man läser. Om man kompletterar med övervakningskameror på bussar och offentliga platser så kan man ta reda på vilka vanor en person har. Och om man därtill lägger telefonavlyssning, lagring av sms, e-post och annan internetaktivitet så har man snart en ganska komplett bild av en människas hela liv. Och jag tycker att det är obehagligt. Det är så mycket man kan ta reda på.

Även om jag inte har något att dölja så vill jag inte att det ska vara upp till någon jag inte valt att kommunicera med att värdera det jag säger, skriver och läser om. Åsiktsregistrering är inte harmlöst.

tillbaka upp