nästa föregående april
M T O T F L S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
arkiv
2012 2011
2010 2009
2008 2007
2006 2005
2004 2003
 

Denna sida skall visas i en iframe. För att se sidan i sin helhet klicka här.

26 april 2005

Deklarera

Deklaration

Någon mer än jag som hatar att deklarera? Idag satte jag mig äntligen och räknade ut min skatt. Eftersom de första ägarna till cafét jag jobbade på inte hade lämnat in alla uppgifter i tid, så stämde inte uppgifterna om inkomst och skatt. Eftersom jag hade massor i kvarskatt så ville jag räkna ut vad det skulle bli efter att jag lagt till de saknade uppgifterna, så att jag vet hur mycket jag ska betala. Upptäckte att min kvarskatt blir 2760 kronor. Tvåtusensjuhundrasextio kronor!

Ringde Skatteupplysningen och frågade hur jag skulle fylla i ändringarna, hur man kan få så mycket kvarskatt och när den ska betalas. Fick veta att anledningen till att jag fått så mycket kvarskatt är att arbetsgivare ett, arbetsgivare två samt Försäkringskassan alla tre beräknat skatten som om de var och en var min enda inkomstkälla. Skatteupplyserskan sa att man ska ansöka om jämkning om man har fler inkomstkällor under samma år, men just i år är det redan för sent. Hade jag ansökt om jämkning så skulle Försäkringskassan dragit mer i skatt eftersom de var den största enskilda inkomstkällan. Nu hade Försäkringskassan emellertid inte dragit mer än 27% i skatt. Varför just 27% kan man ju undra, när kommunalskatten är över 30%.

Ringde Försäkringskassan för att fråga hur jag slipper kvarskatt nästa år. Fick prata med världens satmara som avbröt mig hela tiden, som hävdade att det de för närvarande drar i skatt (23%) "täckte" kommunalskatten på ca 31% (vad hon nu menade med det) och påstod att det stod om jämkning i ansökningspapperena för aktivitetsersättning. Det gjorde det inte. Jag började nästan gråta för att hon var så otrevlig, och för att jag aldrig fick tala till punkt. Hur ska jag kunna få några svar om jag aldrig får ställa mina frågor?

Hon hänvisade hela tiden till "tabell 32". Tror hon att jag har skattetabellerna hemma som nöjeslektyr eller? När jag sa att jag inte hade tabell 32 tyckte hon att jag skulle beställa den från Skattemyndigheten. Tyckte inte att det var någon större idé eftersom jag ändå inte skulle hinna få den innan samtalet var över.

Till slut blev jag arg, och när hon avbröt höjde jag rösten och fortsatte prata, så hon tystnade. Jag sa att jag tyckte att de skulle informera om vad som gäller, och vad som händer om man har fler inkomstkällor. Det enda som stod på ansökningsblanketten var att man skulle tala om ifall man hade andra inkomster samtidigt som man fick aktivitetsersättning. Det stod ingenting om att det gällde hela året, och det stod absolut ingenting om jämkning. Dessutom visste inte jag när jag ansökte om ersättning att jag skulle få retroaktiv ersättning även från den tiden när jag jobbade. Hon sa att de lade en stor del av ansvaret på den enskilda individen. Jag sa att jag har aktivitetsersättning för att jag är funktionshindrad, och knappt kan fylla i postgiroblanketter, hur ska jag då kunna veta sådana här saker? Upplyste henne om att 2760 kronor är ungefär hälften av vad jag får ut varje månad, och det är inte rimligt att tänka sig att jag en gång per år kan betala så mycket pengar.

Hon hävdade att hon skulle "skriva in" det jag sa om att informera, för att det "kunde vara ett bra argument att använda". Vet inte var hon skulle skriva in det, och i vilket läge det skulle användas som argument, men jag orkade inte fråga. När samtalet var över visste jag i stort sett lika lite som innan. Vissa människor är mästare på att lägga ut texten, men när de är klara inser man att de egentligen inte sagt någonting.

Förra året höll jag på att bli galen när jag skulle deklarera p.g.a. någon skum försäkring jag inte visste att jag hade, plus att jag skulle skicka in någon extrablankett, och när jag väl tagit reda på varför jag skulle fylla i den så fanns inte det alternativet med på blanketten. I år saknades det uppgifter. Vad skönt det skulle vara om allt bara stämde så att det räckte att skriva under och skicka in!

Den 2 maj ska kvarskatten betalas om man ska slippa betala ränta. Det är lika bra att betala nu, för även om räntan är liten, så kommer jag inte ha mer pengar nästa månad (eller vilken annan månad som helst) än jag har nu. 2760 kronor.

tillbaka upp

22 april 2005

Faster

Linnen

Har egentligen inte fått veta något direkt om min fasters tillstånd. Utom att det tycks vara kritiskt men stabilt. Pappa har lovat att ringa mig om hon blir sämre, så förhoppningsvis är det relativt okej. Nu i dagarna får vi veta om benmärgen fungerar. Om den fungerar, och dialysen silat blodet som det är meningen borde det ordna sig. Hoppas jag. Om inte benmärgen funkar så blir det värre för då måste hon fylla på blod och trombocyter flera gånger i månaden resten av livet, och jag vet inte om det är den typ av sjukdom som blir värre med tiden.

Tror nog att en del av min reaktion häromdagen berodde på att jag hade den föreställningen att hon antingen skulle bli bra av benmärgen, eller att hon skulle vara som förut om den inte fungerade, men jag hade inte räknat med att hon kunde bli sämre. Så jag tror det var lite chockartad reaktion.

Lägenhet

Igår var vi och tittade på en lägenhet. En tvåa på sjätte våningen. Den var okej, men hade inget förråd. Vi ska väl tacka ja, och så får vi se hur det blir.

Handlat

För mig är det fortfarande ett mysterium att människor tycker om att "shoppa". Jag kan inte för mitt liv tycka att det är trivsamt att trängas med miljoner människor, leta efter det man ska ha, köa i hundra år för att prova (om det är kläder), och sedan köa lite till för att betala. Ibland kan jag tycka att det är trivsamt att gå och titta på Indiska eller någon annan affär där jag inte provar kläder, där det inte är så mycket människor och där åtminstone en liten del av sortimentet är intressant, men det är inte så ofta.

Var dock tvungen att gå på H&M häromdagen, eftersom jag nästan har slut på linnen. Jag är en sådan person som köper ett linne för 50 kronor och sedan använder det tills det faller av kroppen för att det är så trasigt. Så jag skulle köpa linnen. Jag hittade fina linnen i bra färger, men de flesta fanns bara från storlek 40 och uppåt, så jag köpte de enda två där både storlek och färg var bra. Och eftersom jag trivs med dem så måste jag gå på någon annan H&M-butik och se om det finns fina linnen i min storlek där *suck*.

Ska väl tillägga att det kan vara roligt att handla ibland, med rätt sällskap o.s.v. men jag kan aldrig föreställa mig att jag skulle kunna ha "shopping" som intresse.

Överbeslastade sinnen

Jag tror att den största anledningen till att jag inte gillar att gå och handla är alla sinnesintryck man utsätts för. Har ju liksom lite svårt att filtrera ljud, ljus, lukter o.s.v. Det är lite som om alla intryck "anfaller" och jag inte kan skydda mig.

Vet inte om ni såg "Extreme home makeover" igår? Programledaren, Ty Pennington (?), fick prova på hur det kan vara att vara autistisk, d.v.s. de överbelastade hans sinnen. Han fick sitta på en stol där de lagt metallringar, så det blev obekvämt, de droppade något (citronsaft?) på tungan på honom och band för munnen. Sedan blinkade de skarpt ljus i ögonen på honom medan han utsattes för stark lukt och oavbrutet ljud. Det är en ganska bra beskrivning av hur det är.

Solljus (och till viss del lysrör) gör t.ex. ont i ögonen. Det är så skarpt och vitt. Så jag har solglasögon och ser ut som skolfröken alternativt insekt med överdimensionerade ögon. Ljud är hemskt påfrestande. Obehagliga skratt, gälla skrik, gnisslande barnvagnar, hysteriskt pladdrande och värst av allt är musiken som spelas i affärerna. Det går inte att komma undan. Jag går runt med mp3-spelaren på för jämnan, men musiken i affärerna är så hög att den överröstar. Och ska vi prata om riktigt påfrestande så kan vi ta det här med lukter. Människors kroppslukter (värst är svett), alkohol, stark parfym, lukter av gammal mat, fisk, sopor, damm... Det luktar otäckt nästan överallt, och jag har upptäckt att jag ibland håller andan för att slippa undan. Och till dessa saker kan vi addera trängsel, värme, kyla och stress.

Jag vet inte hur NTV (Normala Tills Vidare) upplever alla dessa saker, men jag föreställer mig att de har som ett filter mellan sig och omvärlden, så att de inte upplever samma påträngande intryck. De verkar ju kunna prata med varandra medan musiken dånar, alla andra pratar, det luktar, ljuset flimrar o.s.v. För mig är det en enorm ansträngning.

PHP

En av anledningarna till att jag inte uppdaterat på ett tag är att jag varit envist upptagen med att försöka göra en egen gästbok i PHP. Och äntligen har jag lyckats! Vet inte om den är riktigt klar, alltså om jag ska ha den så i framtiden, men jag har åtminstone gjort den själv, och den fungerar. Så skriv gärna i gästboken. Den är hemlagad ;)

tillbaka upp

17 april 2005

Sorgsen

Idag är jag ledsen. Sedan min faster lades in på sjukhus för benmärgstransplantation så har hon blivit sämre och sämre. Man är ju tvungen att slå ut immunsystemet inför en transplantation, efterson kroppen annars kan stöta bort den nya vävnaden. Det är vanligt att man blir sjuk då, men inte så sjuk som min faster blivit. Det kan bero på att hon var i väldigt dåligt skick redan innan, då hon varit mer eller mindre risig i femton år, och ordentligt sjuk senaste året.

Hon har drabbats av hjärnhinneinflammation samt blodförgiftning med svamp (tror att det innebär svampinfektion i blodet). Igår hade hon blivit ännu sämre sedan de försökt häva svampinfektionen med hjälp av vita blodkroppar. Det blev någon slags reaktion som inte alls var bra, så nu ligger faster på intensiven (eventuellt i respirator), och får dialys. Tillståndet är tydligen kritiskt, och om ingenting händer så är det sannolikt kört.

Var inte beredd på min egen reaktion, att jag skulle bli så här ledsen. Återkommer.

tillbaka upp

14 april 2005

Post

Nigeriabrev?

Jag har fått post. Igår fick jag brev från läkerskan där det stod "Resultatet av undersökningen visade helt normala förhållanden". Så mitt skelett är tydligen helt okej. Precis efter att jag läst det brevet ringde någon från rehab, och ville att jag skulle komma dit 28 april och träffa deras arbetsterapeut. Får väl hoppas att det hjälper.

Idag fick jag också ett brev. Ett mycket underligt sådant. Det kommer från något som kallar sig "Domain Registry of America" (men returadressen tycks vara i England). De hävdar att jag borde flytta och betala min domän som enligt dem går ut i september. Problemet är bara att det inte är min domän. Alltså jag har inte registrerat den. Först trodde jag att det var typ ett nigeriabrev. Att någon bara försökte blåsa mig. Det tror jag visserligen fortfarande, men det obehagliga är att jag faktiskt står som ägare till den domänen. Utan att jag registrerat den själv. Vem har då gjort det? Vem har den 29 september 2004 registrerat en domän i mitt namn, med min e-postadress och allt? Och varför?

Kan inte låta bli att misstänka 99kronor, som jag hade som webbhotell förut. En liten koll visade nämligen att även en vän till mig som haft dem som webbhotell står som ägare till en domän hon inte beställt. Fast den domänen registrerades den 28 september. Och den 26 september försvann supportsidorna från 99kronors hemsida. Är jag paranoid eller?

Jag vet ju att jag inte blir tvungen att betala någonting, men jag tycker ändå att det är obehagligt. Undrar om det är lagligt? Är det här något som är allmänt förekommande? Är det någon som vet vem/vilka som pysslar med det här?

Senare

Efter lite snokande på nätet har jag upptäckt att det här med domänen rör sig om två skilda saker.

"Domain Registry of America" är tydligen välkända. De kallar sig även "Domain Reigstry of Europe", och skickar ut bluffakturor till domänägare. Har man inte registrerat sin domän hos dem, så är det alltså bluff.

Den som använt mina uppgifter för att registrera en .info-domän är inga mindre än Enom, företaget åt vilket Nameghost alias 99kronor var domänåterförsäljare. Jag hittade åtskilliga före detta 99kronor-kunders domäner (fast .info då), samtliga registrerade i slutet av september 2004.

Frågan är som sagt om det är lagligt. Känns jävligt obehagligt att de suttit och registrerat domäner i människors namn, utan att be om lov.

Råkade ut för en annan grej i samband med domänköpet hos Nameghost... Jag stod nämligen inte som ägare till domänen, utan det gjorde 99kronor, trots att jag hade betalat. Nu har jag ju flyttat domänen (med jävla Enoms hjälp), och ändrade naturligtvis genast de uppgifterna, men jag känner mig illa berörd av att det tydligen är så lätt för Enom och Nameghost att knycka och registrera domäner på det där viset.

Ni som registrerat .com eller .org-domäner via Enom eller deras återförsäljare (inklusive Nameghost) kan ju om ni har lust ta en titt om ni står som ägare till erdomän.info. Det gör ni säkert.

tillbaka upp

8 april 2005

Pappa återfunnen

djävulsanka

Nu är pappa återfunnen. Han hade glömt att ladda mobilen innan han åkte till sjukhuset, och därför inte kunnat ringa. Proceduren med benmärgen hade gått bra, men faster är väldigt dålig, och de kan inte förvänta sig någon effekt förrän om två veckor. Pappa har ont i ryggen, men tror inte att han behöver stanna hemma längre än till mitten av nästa vecka.

Lägenhet

I torsdags var vi på möte hos hyresvärden för lägenheten vi var och tittade på. Just den lägenheten hade redan gått till någon annan, men damen vi träffade tyckte att det var bra om hon visste vilka vi var för framtida bruk så att säga.

Igår köpte jag en helt onödig sak till mig själv. Det var länge sedan det hände, alltså att jag köper något åt mig själv som inte fyller någon som helst funktion. Det var en gummianka med horn (se bilden). Min vän Hanna har en sådan, och jag tyckte den var söt. Så när jag hittade sådana för 19 kronor köpte jag en till mig, och en till mamma. Något ska man väl ha att roa sig med ;)

tillbaka upp

6 april 2005

Pappa på sjukhus

Det är inte så illa som det låter. Eller... Beroende på hur man ser det. Min faster har en sjukdom. Vet inte vad den heter, men eventuellt något med anemi. Hennes benmärg har lagt ner verksamheten, så det produceras inte tillräckligt med trombocyter och röda blodkroppar. Hennes immunförsvar är näst intill obefintligt, hon är alltid trött, och hon måste med jämna mellanrum få blodtransfusioner och påfyllning av trombocyter.

Hur som helst har de testat och velat och haft sig i månader, och till slut kommit fram till att pappa kan donera benmärg till henne. Detta ska ha skett idag. Igår skulle pappa åka in till sjukhuset, och imorgon ska han få åka hem. Han skulle försöka ringa mig när allt var klart, och nu har han inte ringt, så jag oroar mig förstås. Sist han opererades har jag för mig att de glömde bort att ge honom insulin.

Sannolikt har inget hänt, utan han har glömt att ringa, eller inte fått tag på en telefon, eller så orkar han inte ringa, men jag kan inte låta bli att oroa mig lite i alla fall. Särskilt efter att han sist vi hördes började prata om vad som händer om han eventuellt skulle råka dö, och aldrig vakna ur narkosen.

Hoppas i alla fall att faster har nytta av benmärgen, att den sätter igång att fungera när hon fått den. Och så ska jag försöka tänka förnuftigt så jag inte oroar mig alldeles för mycket.

tillbaka upp

5 april 2005

Städning och lägenhet

dammsugare

Idag har jag städat! Skulle egentligen bara dammsuga, men så hittade jag inte dammsugarpåsarna och till slut så hade jag plockat ur allt vi har i klädkammaren, torkat av hyllorna, hittat dammsugarpåsarna, plockat in allt igen, organiserat klädkammaren och slutligen dammsugit. Ha! Lyckades dessutom snygga upp rutinen lite igen genom att gå och lägga mig strax efter tolv igår, och gå upp kvart över nio idag. Kvart i tio ringde jag och sjöng för en vän som fyller år. Oroade mig för att glömma det, fast jag alltid brukar komma ihåg födelsedagar.

Det är många som fyller år på våren. Hampus, pappa och de flesta av mina vänner och bekanta. När jag var liten trodde att jag hörde till en minoritet som var född i december. Sedan kom jag på att jag säkert måste ha inbillat mig att det var så, eftersom det borde vara en jämn spridning över året. Fast för något år sedan läste jag att flest barn faktiskt föds på våren och sommaren, och att det inte är lika många på vintern. Så jag hade rätt :)

Igår var vi och tittade på en lägenhet. En tvåa. Hyran, tapeter, läge o.s.v. var okej. Det var två andra som tittat på den innan, så vi får väl se hur det blir. Om hyresvärden väljer hyresgäst efter inkomst lär vi inte få den. Om inte alla andra spekulanter också är sjukskrivna fattiglappar förstås ;)

tillbaka upp

1 april 2005

Röntgen, pyssel och mp3-spelare

mp3-spelare

Idag var jag på Lundby Sjukhus och röntgade handleden. Mitt skelett såg intressant ut. Mycket coolare än då jag faktiskt såg mitt skelett på riktigt. Den gången skar jag mig på ovansidan av fingret när jag diskade en kniv. Jacket blev varken särskilt djupt eller långt, men eftersom benet ligger nära ytan ovanpå fingrarna såg jag en bit av skelettet. Rätt äckligt faktiskt. I alla fall så ville de inte säga någonting om bilderna, utan sa att läkerskan (hon på vårdcentralen) skulle kontakta mig när hon tittat på bilderna.

När jag var klar på sjukhuset åkte jag tillbaka in till stan, och på Panduro införskaffades diverse attiraljer för att tillverka ett par trevliga örhängen. Så idag har jag gjort ett par örhängen samt ett halsband. Örhängena gillar jag, men halsbandet blev inte riktigt lika intressant.

När jag kom hem hittade jag en liten vit kartong på bordet. Ovanpå satt en lapp med texten "Till Andy för ganska lång och trogen tjänst. Puss!" Inuti fanns en mp3-spelare! Och jag som inte ens fyller år (snarare så att det är Hampus som fyller år, men jag förstår sällan världen, så varför skulle det vara annorlunda idag? ;). Hemskt gulligt i alla fall.

Så nu kan jag lyssna på musik, iförd mina nya örhängen och med vetskapen om att mitt skelett är fotograferat. Inte så tokigt faktiskt ;)

tillbaka upp