föregående nästa september
M T O T F L S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
arkiv
2014 2013
2012 2011
2010 2009
2008 2007
2006 2005
2004 2003

Denna sida skall visas i en iframe. För att se sidan i sin helhet klicka här.

30 september 2012

bruten tå?

Jag har taskig grovmotorik. Det vet jag om. Jag brukar alltid ha minst ett blåmärke (oftast på något av benen) för jag har en sagolik förmåga att krocka med saker. Jag märker det knappt längre. Beroende på var på benet blåmärket sitter kan jag räkna ut om det är byrån i hallen, soffbordet eller handtag till köksskåp som är det jag slagit i. Förr slog jag ofta i tårna. Det händer sällan numera, och jag har dragit slutsatsen att det beror på att jag bara har en tröskel i lägenheten.

För två veckor sedan lyckades jag i alla fall på något vis (och i full hastighet) slå i tårna. Jag har en fåtölj där benen utgörs av någon sorts medar i trä och det var där jag lyckades slå mig - mellan lilltån och tån bredvid. Normalt sett så gör det vansinnigt ont att slå i tårna, men det brukar gå över ganska snabbt. Jag har fortfarande ont. Och foten är blå lite här och där. Efter att ha pratat med vårdcentralen och läst på 1177 (och upptäckt att sjuksköterskan på vårdcentralen läste innantill från nämnda sida) verkar den samlade bedömningen vara att det är någonting i foten som gått sönder.

Jag fick rådet att tejpa fast lilltån i tån bredvid. Det gick inte något vidare. Min lilltå når inte så långt upp att jag kan tejpa ihop den med någon annan tå, så jag har fått tejpa fast den i resten av foten i stället. När jag har strumpor på mig ser det ut som att jag har en extra lilltå eftersom jag har en bomullstuss mellan lilltån och tån bredvid.

Jag hade ingen aning om att jag använde min lilltå så mycket. Men det gör jag tydligen. Jag sitter ofta på ett sätt som innebär att tån kommer i kläm. Och jag använder den till att hålla balansen. Och jag visste inte att så många saker i mitt hem var placerade på ett sådant sätt att jag står på tå för att nå dem. Och det gör mer ont när jag har skor på mig, trots att jag lätt skulle få plats med ytterligare ett par tår i de skorna. Funderar på om det gör mer ont att ha skor för att skorna är tunga (stålhätta), men har inga alternativ eftersom mina andra skor är för smala fram.

Undrar hur länge det kommer att göra ont? Upp till två veckor sa hon på vårdcentralen. Jag har aldrig brutit eller spräckt några ben förut (i alla fall inte som jag vet om), så jag har ingen aning om hur länge som är rimligt. Min specialitet är annars stukningar. Oftast fotlederna. Sist det hände var någon gång i våras när jag lyckades missa nedersta trappsteget i en trappa. Foten vek sig åt alldeles fel håll och jag landade med knäna före rätt i stengolvet. På något sätt måste jag ha landat på precis rätt sätt för jag hade knappt ont i knäna (och jag fick inte blåmärken), men foten var både blå och öm.

Man ska tydligen belasta foten som vanligt (har för mig att det gällde stukningen också), men det är lättare sagt än gjort när jag nästan reflexmässigt lyfter foten igen så fort jag satt ner den. Så nu har jag börjat småhalta, vilket säkert är väldigt onyttigt.

tillbaka upp