föregående nästa juni
M T O T F L S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
arkiv
2014 2013
2012 2011
2010 2009
2008 2007
2006 2005
2004 2003

Denna sida skall visas i en iframe. För att se sidan i sin helhet klicka här.

30 juni 2011

fyra av sju

Nu är fyra terminer av sju avklarade! Är mycket nöjd med att ha kommit mer än halvvägs. Och nu har jag sommarlov. Tror jag behöver det - om inte annat för att de sista sex veckorna av terminen var sinnessjukt stressiga och vi har tio veckors heltidspraktik i höst.

dr junior och hjärnsläppet

Dr. Junior är min dårdoktor, och har aldrig varit någon att luta sig mot när det blåser. Han har klantat och krånglat tidigare och det blir liksom bara värre. Funderar på om han råkat ut för något jobbigt personligt och helt tappat greppet eller om det är något annat? Den del av hans arbete som rör mig som patient funkar i alla fall inte.

Jag är inte en särskilt krävande patient - och då menar jag inte min personlighet eller så för den kan man säkert tycka olika om - men jag behöver i stora drag ett besök och fyra recept per år. Och möjligen ett intyg max en gång vartannat år. Jag behöver inte - och vill inte ha - stödsamtal, terapi, tätare läkarbesök eller något annat. Det skulle vara trevligt att kunna ställa frågor och få svar, men jag har vant mig vid att man inte kan ha sin läkare till det.

Min medicinering involverar lite krångel. Jag är inte helt insatt i turerna runt det hela, men inblandade är jag, Dr. Junior, Läkemedelsverket och ett visst apotek, och proceduren är på ett ungefär denna:

  1. En gång om året går jag till Dr. Junior som kollar att jag lever, mäter vikt, puls och blodtryck och ställer lite frågor.
  2. Dr. Junior skriver en liten behandlingsrapport som han skickar till Läkemedelsverket. Jag har fått uppfattningen att nämnda rapport ska tala om för Läkemedelsverket att jag lever och inte har några allvarliga biverkningar. Han skriver även ett recept som lämnas till apoteket.
  3. Apoteket skickar en licensansökan till Läkemedelsverket.
  4. Läkemedelsverket bestämmer om jag får medicin eller inte.

Det är över ett år sedan jag var hos Dr. Junior sist. Går inte dit oftare än jag måste. Sist fick jag en kallelse. Det fick jag inte i år. Tiden gick och ingen kallelse kom, och även om jag är glad om jag slipper gå till Dr. Junior så vet jag att jag måste om det ska bli någon medicin. Jag ringde mottagningen och sa att jag behövde komma dit och varför. Det skulle de ordna sa de. Möjligen skulle de »lägga en lapp«. De brukar säga att de ska göra det när man ber om något.

Efter två veckor hade det fortfarande inte kommit någon kallelse. Jag ringde till mottagningen. Fick sitta i telefonkö och fick upprepat för mig typ en gång varannan minut att jag i första hand skulle kontakta min vårdgivare, vilket jag antar syftar på Dr. Junior, men eftersom jag inte har några kontaktuppgifter till honom kan jag inte det. Så jag väntade tills jag fick prata med en sjuksköterska. Hon kunde inte se att han skulle ha skickat någon kallelse, men däremot att han skrivit en behandlingsrapport till Läkemedelsverket. Jag är rätt säker på att han inte får göra det utan att ha träffat mig. Han kan ju inte veta att det är jag som ringer, om jag fått konstiga biverkningar det senaste året eller ens om jag lever. Sköterskan gav mig numret till landstingets klagotelefon och uppmuntrade mig att ringa dit. Det hon sa kan tolkas som att det inte bara är jag som har problem med Dr. Junior alternativt med den mottagningen. Jag ringde faktiskt det där numret sedan, men det är en annan historia.

När jag sedan var på apoteket och hämtade ut medicin sa de att jag visserligen hade två uttag kvar, men att licensen gått ut dagen innan. Jag fick hämta ut den gången, men apoteksdamen sa att jag inte fick hämta ut sista uttaget utan licens. Någon dag senare kom en kallelse från Dr. Junior. Den 29 juli ska jag tydligen dit. Min medicin räcker inte så länge. Hade vägarna förbi mottagningen och gick dit och frågade om det hela gick att lösa. Dr. Junior var på semester med de skulle »lägga en lapp« (!) till honom om att jag behövde komma dit tidigare.

Till slut ringde jag till Läkemedelsverket. Jodå, det fanns en behandlingsrapport där, men de hade skickat ett brev till Dr. Junior där de skrev att de även behövde en ansökan från apoteket. Eftersom Dr. Junior var på semester kan man anta att han inte fått detta brev. Jag frågade läkemedelsdamen hur jag skulle gå till väga för att inte bli utan medicin, och hon var snäll och talade om att jag skulle ringa till apoteket och be dem skicka in en ansökan och apoteket kunde ringa till Läkemedelsverket om de undrade över något.

Ringde apoteket och talade med en särdeles disträ människa som till slut ändå kunde tänka sig att ansöka om licens för ett uttag, d.v.s. det uttag som det finns ett recept för. Hoppas bara att det är gjort. Dr. Juniors semester är slut nu. Får väl se om han sett att de »lagt en lapp«...

Dr. Juniors förseelser i urval:

Det är riktigt spännande att vara patient.

tillbaka upp