föregående nästa juli
M T O T F L S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
arkiv
2012 2011
2010 2009
2008 2007
2006 2005
2004 2003

Denna sida skall visas i en iframe. För att se sidan i sin helhet klicka här.

13 juli 2009

vill man vara fin får man lida pin

betapred

För ett par veckor sedan färgade jag håret. Det var ett märke jag har använt flera gånger tidigare, så jag gjorde inget allergitest innan. Vilket jag borde ha gjort.

Senast jag färgade håret, innan denna gång, kliade det så jag nästan trodde att jag fått löss. Då satte jag det inte i samband med hårfärgningen, för det kom först någon dag senare och det fanns andra faktorer som skulle kunna ha orsakat det. Och det gick över efter ett par dagar.

Den här gången började det klia i nacken någon timme efter att jag sköljt ur färgen. Tänkte att det kanske var det som var orsaken förra gången, och då går det väl över om någon dag. Men det gjorde det inte. Dagen efter upptäckte jag att min panna såg konstig ut. Det var som att hela hårbotten var svullen, och en bit ner i pannan, och så blev det ett egendomligt streck där svullnaden tog slut. Började misstänka allergisk reaktion, men tänkte ändå att det borde gå över.

Dagen efter var hela pannan svullen, och jag hade mer ansikte än vanligt bredvid ögonen. På dagen var jag på kontaktcentret och de påstod att det inte såg konstigt ut. Antingen blev det mycket värre på vägen hem, eller så såg de dåligt för när jag kom hem så var kinderna också svullna, lite mer på ena sidan än den andra, så jag hade en käck liten dubbelhaka på ena sidan.

Jag var på apoteket och hämtade trollpulver (Dr. Junior hade äntligen skickat mitt recept!) tidigare på dagen och då frågade jag apoteksdamen vad man kan göra åt huvudsvullnad, och hon tyckte att jag skulle ta en allergitablett. Så det hade jag gjort. Och ändå hade det blivit värre. Så jag ringde sjukvårdsupplysningen och de tyckte att om det hade blivit värre efter en allergitablett så borde jag träffa en läkare samma dag. Ringde till vårdcentralen, och de sa att jag skulle ringa igen efter 17.00 så skulle jag komma till jourcentralen. Så jag ringde igen efter 17.00 och kom till jourcentralen, och fick en tid 18.45.

Det var bara att åka in till stan igen. Jag brukar inte direkt fundera på hur jag ser ut. Jag blir inte snyggare bara för att jag är missnöjd, så jag brukar inte störa mig så mycket på mitt utseende. Men jag var akut medveten om att jag såg förjävlig ut. Jag såg ut att ha påssjuka, och pannan var så svullen så jag nästan kunde se ögonbrynen underifrån. Det är inte normalt.

På jourcentralen fick jag betala 300 kronor för besöket, fast jag bara hade 50 kronor kvar till frikort. Sköterskan i receptionen fick det att låta väldigt besvärligt att korrigera detta, och hon försökte med att min stämpel från Folktandvården inte räknades (vilket den visst gör, eftersom jag hade ett intyg om nödvändig tandvård, och då räknas det in i det vanliga högkostnadsskyddet). Jag kände inte att jag hade lust att stå där och käfta med henne om saken, så jag får lösa det en annan gång.

Till slut fick jag i alla fall träffa en läkare, och hon sa att det var en "kraftig allergisk reaktion", och så fick jag tolv kortisontabletter upplösta i vatten, och så fick jag en Tavegyl som jag skulle ta innan jag gick och lade mig, för den skulle minska kliandet och så skulle jag bli trött av den. Och så sa hon att jag skulle komma tillbaka om det inte blev bättre.

Jag tog Tavegylen innan jag gick och lade mig. Vaknade efter en timme och då kliade det över hela kroppen. Och dagen efter var det inte bättre. Pannan var inte lika svullen, men svullnaden hade liksom flyttat sig nedåt, och var nu belägen runt ögonen. Gav en intressant effekt. Väldigt obekvämt dock. Och kinderna var fortfarande svullna.

På torsdagen, dag tre, var det fortfarande inte bättre så jag fick tid på vårdcentralen, hos samma läkare som jag träffade på jourcentralen. Jag fick ytterligare tolv kortisontabletter upplösta i vatten. Och Tavegyl som jag skulle kunna ta på kvällen. Och så skulle jag ta fem kortisontabletter om dagen i sex dagar. Jag tog en Tavegyl på kvällen. Vaknade efter en timme och kunde inte somna om. Jag gick upp och hade tråkigt i några timmar innan jag blev trött igen. Tror inte att Tavegyl är en medicin för mig.

På lördagen började jag äntligen se ut som jag igen. Jag ringde till tillverkaren av hårfärgen, för jag undrade om de kanske petat i någon ny ingrediens i färgen. Det sa hon att de inte hade. Men hon erbjöd mig en allergiutredning, så jag kan få en lista på vad jag inte tål. Och det låter ju bra. De skickade ett frågeformulär som jag ska fylla i och skicka in, och när jag gjort det ska de ringa och ordna med själva utredningen. Fast det får jag göra senare, för idag ska jag åka till Bålsta.

högskolan

Jag kom in! :)

tillbaka upp