nästa föregående september
M T O T F L S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
arkiv
2012 2011
2010 2009
2008 2007
2006 2005
2004 2003
 

Denna sida skall visas i en iframe. För att se sidan i sin helhet klicka här.

26 september 2007

inredningstips

köksväggen

I måndags försvann vattnet igen. Jag vet inte hur länge det hade varit borta när jag gick upp, men en och en halv timme senare började jag bli lite nervös. Jag skulle iväg till kontaktcentret, och jag hade ingen som helst lust att åka någonstans utan att ha duschat eller borstat tänderna. Jag hörde att det pågick saker på våningen ovanför, och en bil från någon rörmokarfirma stod utanför porten. Så jag knatade upp och ringde på för att fråga om de visste när vattnet skulle komma tillbaka. När jag ringde på blev det tyst därinne, men ingen kom och öppnade. De som bor där var säkert inte hemma, och rörmokaren ansåg kanske att det inte var hans sak att öppna dörren.

Så jag ringde till hyresvärden. Och kvinnan jag pratade med sa att hon skulle ringa vaktmästaren. Sedan ringde hon tillbaka till mig och sa att det hade inträffat någonting oväntat, men att vaktmästaren skulle komma hit. Jag sa att det luktade illa i lägenheten. Hon sa att jag skulle ta det med vaktmästaren. Vaktmästaren kom aldrig, men vattnet kom tillbaka en halvtimme senare.

Dagen efter (igår), ringde jag till vaktmästaren på hans telefontid, för att säga att det luktade illa. Han missuppfattade nog lite vad jag sa, för han började prata om att vattnet hade varit avstängt, samtidigt som han lät ganska defensiv. Till slut var jag tvungen att säga att det inte var min idé att ringa honom hela tiden, utan att det var hyresvärden som hade sagt att jag skulle prata med honom. Då verkade han bli lite vänligare stämd. Det visade sig att han trodde att jag hade fått skriftlig information från byggfirman, för det hade han fått. Byggfirman har inte ens varit här annat än för att titta, och jag har inte fått någon information alls. Men jag fick numret till någon på byggfirman, och tänkte att jag skulle ringa senare.

Men på kvällen ringde byggfirman till mig (antar att vaktmästaren pratat med dem), och sa att de skulle komma idag (halv åtta) och tvätta köksväggen och sätta in en avfuktare eller liknande. Så strax efter halv åtta nu på morgonen kom det en person (inte alls från byggfirman, utan från något som hette Munters Torkteknik AB). Han sprayade köksväggen med sjuttioprocentig alkohol, och sedan hängde han upp en infravärmemojäng monterad i en stor metallställning på väggen. Tycker inte att det känns så jättetryggt med en glödhet grej som ska hänga på väggen och vara på dygnet runt i flera veckor, men det är väl bara att gilla läget, och vara glad att jag för det mesta är hemma. Jag har något minne av att infravärme drar en jäkla massa el, så jag frågade vem som skulle betala för eländet. Han sa att det ska hyresvärden, och jag hoppas att han har rätt, för annars blir det inte kul.

Nu ser det ännu jävligare ut i köket än innan. Inte nog med att jag har en betongvägg och en blottlagd ventilationstrumma (plus att alla grejer står på köksbordet). Nu har jag även en kaninbur på väggen. Ett inredningtips till den som är trött på sitt kök

tillbaka upp

23 september 2007

"snyggt, men inte pråligt..."

köksväggen

I torsdags gick jag upp tidigt för att hinna duscha innan saneringsmänniskorna skulle komma. De hade sagt att de skulle komma på förmiddagen. Det gjorde de inte. De kom inte förrän någon gång på eftermiddagen, och då bara för att tala om att de inte hann med min lägenhet den dagen, utan skulle komma tillbaka dagen efter. Klockan åtta på morgonen.

Så i fredags var det bara att kliva upp tidigt igen, och duscha, och sedan dök saneringsmänniskorna upp. Den ene var ganska kommunikativ. Den andre grymtade mest. De sa att det luktade väldigt illa i skåpen, och sedan gömde jag mig i vardagsrummet medan de misshandlade mitt kök.

De gick iväg och åt frukost, och sedan kom de tillbaka och fortsatte med köket, och så skrapade de bort färgen från halva (!) badrumstaket, och sedan försvann de igen. Jag gissade att de var på lunch eller så. En halvtimme eller så efter att de hade gått gick jag ut i köket. Lamporna på kylskåpet och frysen hade slocknat. Proppen hade gått, så jag bytte den och gick tillbaka till vardagsrummet. Efter ytterligare en halvtimme eller så kom de tillbaka för att städa.

Den kommunikative anförtrodde mig att han hade väntat sig grönt ludd över hela väggen, eller i alla fall svarta prickar, eftersom det luktade så gräsligt. Han sa att skåpdelarna till och med hade luktat lång väg när de låg utomhus, på bilflaket. Sedan städade de, och sedan åkte de härifrån.

Och nu ska det väl vara så här tills det har "torkat", och det tar väl evigheter, och sedan ska jag få nya köksskåp. Och det luktar fortfarande mögel i köket, fast inte så mycket som det gjorde inne i skåpen. Och det luktar något annat äckligt i badrummet. Men, som Monty Python sjöng:

"Some things in life are bad,
They can really make you mad.
Other things just make you swear and curse.
When you're chewing on life's gristle,
Don't grumble, give a whistle,
And this'll help things turn out for the best, and...

Always look on the bright side of life..."

Betong är snyggt!

tillbaka upp

19 september 2007

utflykt

mikrovågsugn från 70-talet

Igår var jag och mamma i Göteborg, och gick på Röhsska museet. Klädutställningen (som var det mamma ville se) var inte så spännande eftersom de som arrangerat alltihop hade hängt t.ex. en svart klänning mot en svart vägg längst in i en mörk vrå och sånt. Sedan gick vi på den permanenta utställningen "Röhsska museets formhistoria 1851 till idag". Det var kul. Såg en massa gamla grejer (framförallt köksredskap och porslin) som jag kände igen för att mormor hade dem. Och en helcool mikrovågsugn från 70-talet (se bilden). Och sedan gick vi hem till vänner som bor i Göteborg och tittade på dem. Och sedan åkte vi hem.

äntligen

Igår morse när jag stod i duschen försvann vattnet. Och mamma hade inte hunnit duscha, och vi hade inte vatten till att göra te och kaffe till frukost. Det lät som satan från våningen ovanför när de plockade ut det väggfasta badkaret. Och det var väl därför vattnet var avstängt. Det kom tillbaka efter en stund. Idag lät det ännu värre. Jag var tvungen att ha öronproppar när jag duschade.

Sedan ringde det på dörren och Herr Byggfirma från häromdagen och någon kollega till honom stövlade in och tittade på badrummet och köket. Kollegan är den enda hantverkare jag någonsin mött som faktiskt bad om ursäkt för att de inte tog av sig skorna. De skulle komma tillbaka imorgon förmiddag och slipa tak och slita bort skåp. Äntligen.

tillbaka upp

17 september 2007

"Vi ringer innan"

del av badrumstak

I onsdags morse när jag nyss duschat och hasade omkring i morgonrock och turban tittade jag av en händelse ut genom köksfönstret. Utanför stod en vit bil prydd med texten "Anticimex". Jag gissade att de skulle till mig (vad hände med "vi ringer innan?"). Så jag fick lite smått panik, och drog på mig de kläder jag först hittade, för jag har ingen som helst önskan att visa upp mig själv i morgonrock för fastighetsskötaren eller någon annan dylik varelse. (Skulle helst se att de bara kom hit när jag inte är hemma, men då har jag ju ingen koll på vad de gör och inte gör.)

Ungefär en sekund efter att jag fått på mig kläderna ringde det på dörren. Det var inte Anticimex. Det var fastighetsskötaren och någon karl som jag gissar var från "byggfirman". Herr Byggfirma och fastighetsskötaren mumlade mest med varandra, men jag uppfattade så mycket som att de skulle slipa bort färgen i badrumstaket, och plocka bort mina köksskåp. Det lät som om det skulle vara gjort på en eftermiddag, men eftersom jag har sådana där gammaldags köksskåp i trä, så tror jag inte det. De sitter fast i taket och i väggen, och taklisten går liksom runt skåpen. Tydligen berodde möglet på en trasig golvbrunn på våningen ovanför. Tror det var dit Anticimex skulle.

Jag blev lovad att jag skulle få veta dagen innan de kommer, så jag hinner plocka bort alla grejer i badrummet. Jag hoppas att de håller det den här gången. Och jag hoppas att de kommer snart, för det står grejer överallt. Alla glas, muggar, tallrikar och andra köksattiraljer står på bordet och i skafferiet. Och på balkongen står plastkassar med alla saker som fortfarande luktar. Nästan alla plastgrejer luktar. Det betyder att jag nu har en skål och inga matlådor (jag behöver matlådor eftersom jag inte orkar laga mat så ofta, så när jag väl gör det så fryser jag in en massa). Ljusstakar och andra saker jag haft i skåpen luktar också. En analog kamera. Några fotografier. Och lite annat. Det stör mig. Går det på hemförsäkringen även om det bara är plastsaker? Tänk om jag aldrig får bort lukten? Funkar det med maskindiskmedel? Eller Klorin? Någon som vet?

tillbaka upp

9 september 2007

gardiner

tyg

Jag ska sy gardiner till sovrummet. Panelgardiner. Så jag har köpt tyg - ett gräddvitt och ett rödlila. Tycker de färgerna passar bra till de gröna väggarna. Jag tyckte att det kanske skulle vara trevligt att ha gardiner därinne, och det har jag inte fast jag har bott här i drygt nio månader nu. Men jag kan inte börja sy förrän jag tvättat tyget, vilket jag kan göra tidigast på tisdag. Och om jag helt har tappat lusten då så blir det inga gardiner. Men jag ska i alla fall försöka. Jag måste köpa sådana där panelgardinstänger också. Jag har bara köpt en hittills, eftersom jag tyckte att jag kunde behöva en att "prova" på, medan jag syr, så jag ser att det blir bra.

promenader...

Idag gick jag på promenad. Jag gick och köpte halstabletter i en affär som det tar ungefär 20 minuter att gå till. En ganska lagom promenad på 40 minuter fram och tillbaka.

I ett obevakat ögonblick på vägen tillbaka hittade jag en väg jag inte sett förut. Naturligtvis tyckte jag att jag skulle ta reda på vart den vägen ledde. Det skulle jag inte ha gjort. Först var det uppförsbacke. Länge. Och sedan blev det 70-väg och där borde jag nog ha vänt. Men det gjorde jag inte. Och sedan var det inte uppförsbacke längre. Det var bara väg. Och skog. Och sedan blev det ängar. Och åkrar. Och ett och annat hus. Och jag tyckte det skulle vara besvärligt och tråkigt att gå tillbaka. Fast det borde jag kanske ha gjort.

Efter kanske en halvtimme på den okända vägen kom jag till en korsning där det fanns en skylt. Som inte sa mig någonting. Men eftersom jag hade en känsla av att den andra vägen kanske ledde åt hyfsat rätt håll så valde jag den vägen. Efter ytterligare ett tag såg jag en sådan där skylt som visar en stadssiluett och som betyder att man kommit till ett samhälle. Den var delvis dold bakom ett buskage, så jag tänkte att jag skulle se vilket samhälle jag kommit till, när jag kunde se hela skylten. Men när jag kom fram stod det ingenting på skylten. Det vara bara den där bilden. Samhället var tydligen för litet för att ha ett namn.

Jag fortsatte gå. Och till slut, efter ungefär en timme började jag känna igen mig. Jag hade gått i en båge och befann mig nu 20 minuters gångväg hemifrån i motsatt riktning från affären där jag köpte halstabletter. Efter en timme och 40 minuter var jag hemma. Man ska inte gå på vägar som man inte vet vart de leder.

...och mögel

Jag gick på promenad igår också (det tog en timme, och jag visste vart jag var någonstans). Jag hade precis påbörjat min promenad när en bil stannade framför mig. Det var fastighetsskötaren. Han berättade att Anticimex nu hade varit hemma hos mig och mätt. Det var en vecka tidigare än han hade sagt, och han ringde inte mig innan, vilket han hade sagt att han skulle. Men nu hade de i alla fall mätt, och det var fuktskada i badrummet, och det var mögel i köksskåpet. "Så nu vet du att det blir aktivitet framöver", säger fastighetsskötaren. Han sa att "byggfirman" kommer att meddela mig innan. Hoppas att de gör det. Har ingen aning om vilken aktivitet det kommer att bli. Kommer jag över huvud taget att kunna vara hemma? Kommer hantverkare att dyka upp hemma hos mig klockan sju varje morgon? Och hur lång tid kommer det att ta? Och vad kommer de att göra? Jag vet inte hur man åtgärdar sådana problem.

Nu luktar det dessutom mögel i skåpet bredvid det första skåpet, så nu står alla muggar, glas, tallrikar och andra köksattiraljer jag hittills orkat diska på en bricka. Och är i vägen, så jag hoppas att dessa "aktiviteter" kommer igång snart. Men jag skulle inte bli förvånad om "byggfirman" kommer någon gång nästa höst.

tillbaka upp

4 september 2007

bah!

"sea-band"

Jag har varit hos mamma. Åkte dit i torsdags. Provade mina anti-åksjukearmband på tåget, och de funkade nog. Men sedan var det en ondskefull lyktstolpe som ställde sig i vägen för mig och slog mig i huvudet, så då mådde jag illa i alla fall.

Mina åksjukearmband är förfärligt fula (se bilden). Jag trodde att det bara fanns sådana som mina - neonfärgade med mönster som i sig borde framkalla åksjuka - men jag har sett folk som har sådana gråblå, så det var väl bara på det apotek där jag köpte mina som det inte fanns några andra.

Det luktar mögel i ett av mina köksskåp. Och jag har fläckar i taket i badrummet. Tror det är mögel och annat fuktrelaterat. Och nyss var fastighetsskötaren här och gjorde ett hål i badrumstaket (!) och sa att han skulle ringa Anticimex, så de kunde komma hit och mäta någon gång nästa vecka. Vet inte om de ska mäta mögelhalt, fukt, längden på mina fötter eller något annat, men det vet förhoppningsvis de.

Har känt mig trött i flera veckor. Och allmänt avig. Och idag är jag dessutom gnällig. Så jag tänker gnälla på saker. Som t.ex. ordet "fest". Är det någon mer än jag som stör sig på att det ordet plötsligt sägs efter alla möjliga ord? TV4 är värst med det där. Uttrycket "folkfest" kan jag tåla, men "skrattfest"?! Kom igen, så kan väl inte säga?

Och på ekonominyheterna säger de "köpfest" om konsumtionen av livsmedel, leksaker, aktier och allt annat man kan köpa. Och det absoluta lågvattenmärket var när de sa "jobbfesten fortsätter". Vadå "jobbfest"? Vad fan är det? Jag vet vad de menar (tror jag) men det låter ju så enfaldigt!

Och kan någon bara ta bort den hemska idol-reklamen med det sjungande spädbarnet? Den är läskig. Typ den onda dockan. Eller den där andra filmen... Dolly Dearest. *Rys*

tillbaka upp