nästa föregående januari
M T O T F L S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
arkiv
2012 2011
2010 2009
2008 2007
2006 2005
2004 2003
 

Denna sida skall visas i en iframe. För att se sidan i sin helhet klicka här.

23 januari 2005

Minusgrader

frysen

Idag har vi frostat av frysen. Det behövdes kan man lugnt säga. Det var så mycket is att det liksom stack ut en liten bit, och eftersom det blev mer och mer is i väldigt snabb takt så tror jag att dörren inte riktigt gick att stänga, fast man inte märkte det. Dessutom brukar frysen rossla som ett monster. Undrar om den slutar med det nu?

En gång för tre eller fyra år sedan skulle jag och två kamrater frosta av frysfacket i mammas kylskåp. Det var så igenfruset så man knappt kunde pressa in en ärta i det. Driven av aggressioner mot en otrogen pojkvän gick en av mina vänner lös på isen med kniv, skruvmejsel eller vad det nu var. Plötsligt hörde vi ett underligt pysande och insåg snart att det läckte freon ut i köket. Ingen av oss visste om det var farligt, så vi öppnade fönstren, tog med oss telefon, tekanna, muggar och en pall ut på gångvägen utanför huset. Vännen med aggressionerna sa "Vi hade i alla fall tur med vädret" och sedan ringde vi till min mamma, ena vännens mamma, hyresvärden samt vaktmästarjouren. När vi var klara kunde vi konstatera att jag inte skulle bli ihjälgasad om jag gick in igen, huset skulle inte explodera och hyresvärden skulle komma med ett nödkylskåp dagen efter. Någon vecka senare fick vi ett nytt kylskåp med separat frys i stället för frysfack, så det var egentligen bara bra att den gamla gick sönder.

Saker att göra

Jag tycker att det är hemskt att ha Saker Jag Måste Göra hängande över mig. Jag har några sådana saker nu. Jag borde bl.a. ringa ComHem och fråga om de kan ordna så jag får tillbaka min gamla e-postadress (det funkar inte att göra via deras hemsida). Jag måste ringa försäkringsbolaget och meddela ändrade omständigheter, fixa internetbank samt få någonting vettigt ur Alfakassan. Jag börjar tro att alla som jobbar på Alfakassan fick IG på charmkursen. Fick ett till svar av typen "god dag yxskaft" häromdagen.

Jag skrev till dem att handläggaren på Arbetsförmedlingen skickat en förfrågan för min räkning och att jag inte förstod svaret. Jag skrev hur länge jag arbetat och när jag beviljades anslutning till Alfakassan och fortsatte med att kortfattat beskriva min nuvarande situation. Jag avslutade med att (igen) fråga om jag kan tillgodoräkna mig den tid jag arbetat och varit med och betalat till Alfakassan när jag eventuellt kommer tillbaka till arbetslivet, eller om det har gått för lång tid, eller att det inte räknas om man varit sjukskriven. Dessutom ville jag veta vilka regler som gäller för sökande med funktionshinder, som kanske aldrig kan stå till arbetsmarknadens förfogande på samma villkor som andra. För att de skulle veta vad det gällde var jag noggrann med datum, arbetsförmedlarens namn samt mitt namn och personnummer.

De svarade att jag kan få inkomstrelaterad ersättning när jag varit ansluten i 12 månader om jag uppfyller ett arbetsvillkor inom medlemstiden. Dessutom skrev de "När du besvarar ett e-postmeddelande från Alfa-kassan, glöm inte att sända svaret med historik."

Hur skulle jag kunna skicka med historik när den tidigare korrespondensen skett via Arbetsförmedlingen? Vad är "ett arbetsvillkor"? Och de har inte svarat på mina frågor. Så nu måste jag i alla fall ringa dem och klämma ur dem svaret muntligen.

Jag avskyr sånt här!

tillbaka upp

22 januari 2005

Stilla

köksklockan

Det står stilla. Mitt liv alltså. Lika stilla som köksklockan som har stannat. Förra lördagen var jag och Hampus på "Aspergerträff". Alltså vuxna med Asperger eller högfungerande autism som träffas varannan lördag och pratar om givna teman. Det var första gången vi var där, och ämnet som skulle diskuteras var hur anhöriga reagerat när man fått diagnos. Det var jag, Hampus och ungefär tio personer till i åldrarna 18 till 54. Det var intressant, både att träffa andra vuxna med Asperger och att höra hur andras familjer reagerat. Vi pratade visserligen mest om annat, vilket till stor del var mitt fel, men jag hoppas att jag är välkommen tillbaka.

Det värsta skulle vara att vara en sådan där person som ingen vill ska vara där, men som de av olika orsaker inte kan avvisa. Ungefär som en kort period när jag var konfirmandfadder, och vi hade en konfirmand som hade någon form av begåvningshandikapp. Den tjejen var som klister på en. Jag satt ibland med henne i skolmatsalen så hon skulle slippa vara ensam, men sedan kunde man inte tacka för sig och gå, utan hon följde efter. Jag fick höra att hon brukade komma till Kyrkans Unga på söndagarna, och till sist orkade de inte med henne, utan alla sa att de skulle hem och äta, göra läxor och vattna blommorna, men istället åkte allihop till stranden, så de skulle slippa henne. Hon visste naturligtvis inte om det, men det är obehagligt att tänka sig att bli betraktad så. (Det ska tilläggas att konfirmanden gärna skulle fått vara med om hon haft en assistent som kunde ge henne en del av den uppmärksamhet hon krävde.)

Jag har varit förfärligt försumlig vad gäller att svara på gästboksinlägg. Och idag när jag tänkte att jag verkligen skulle gå igenom och svara på allting så strejkar gästboken. *Suck!* Inte uppdaterar jag sidan heller. Den förra layouten (den som var rosa och grön) trivdes jag inte riktigt med, så där tog det emot att uppdatera av den anledningen också, men jag tycks vara lam för närvarande. Håller dessutom på med ett par projekt till hemsidan, och sitter och pillar med dem i stället när jag väl gör något. Så ni får ursäkta att jag är så seg med att svara på inlägg. Jag blir i alla fall glad när jag får dem.

Award!

Den här awarden fick jag idag från Webnyansringen. Tack!

Award från wenyansringen

tillbaka upp

13 januari 2005

Alfakassan (tar det aldrig slut?)

Arbetsförmedlingens brevlåda

I tisdags var jag på Arbetsförmedlingen. Handläggaren skulle avaktivera mig som sökande eftersom jag är sjukskriven. Jag frågade henne om det var någon mening för mig att vara med i Alfakassan längre, eftersom jag inte vet om jag någonsin skulle kunna få ersättning från dem (bl.a. för att jag förmodligen aldrig kommer att stå till arbetsmarknadens förfogande på samma villkor som andra). Handläggaren hade inte något svar på det så hon mailade Alfakassan för min räkning. Detta är något jag oroat mig för, eftersom det är obehagligt, så därför blev jag glad att hon gjorde det åt mig.

Men som vanligt ska det krånglas. Idag fick jag ett mail från handläggaren där Alfakassans svar var inkluderat. Detta är vad de säger:

Hej!
sökandes ansökan om ersättning resulterade i avslag 2003-09-23 sedan omprövades ärendet 2004-03-23 denna omprövning förändrade ej ansökan (avslag). Sedan dess har ingen ansökan inkommit till Alfakassan. Sökande måste själv ta ställning till om denna tycker det är värt att vara ansluten till A-kassan, något råd i den frågan kan vi ej ge.

Kan någon tala om för mig hur detta kan anses vara ett svar på min fråga? Jag undrar bara om jag betalar till något jag aldrig kommer ha nytta av, eller om jag ska fortsätta betala för att i framtiden ha möjlighet att få arbetslöshetsersättning om jag skulle bli arbetslös. Jag vill bara veta om jag slänger över 1300 kronor per år i sjön, och de svarar med att jag inte sökt ersättning sedan avslagen. Jag är ansluten sedan mars 2004. Eller sitter jag och betalar utan att vara med? Jag blir galen av detta!

Jag avskyr att behöva kontakta olika myndigheter. Jag kan inte fylla i blanketter, förstår inte vad de menar och tycker att alla regler och undantag mest låter som hot. Och Alfakassan är värst i det avseendet eftersom jag bråkat med dem förut. Författade dock ett nytt brev till dem, som jag skickat till handläggaren på Arbetsförmedlingen så att hon kan läsa igenom det innan jag skickar det till Alfakassan. Hoppas att jag kan få ett vettigt svar den här gången.

tillbaka upp

10 januari 2005

noteringar

träd efter orkanen

Nu fungerar äntligen uppkopplingen även på min dator. Jag är tillbaka efter min lilla resa, tidigare än jag hade planerat. Jag åkte upp till Bålsta 20 december, till farmor på julafton och sedan tillbaka hem dagen därpå. Inga missöden med tågen den här gången (om man inte räknar åksjuka).

Trots att uppkopplingen fungerat ett tag nu har det inte blivit några uppdateringar. Det är som om det blir svårare och svårare att komma igång igen ju längre tiden går. Dessutom tycker jag inte om den här layouten riktigt, vilket kväver inspirationen, men jag kan inte komma på hur jag vill ha det istället. Det ordnar sig väl med tiden antar jag.

Här har det varit orkan. Det fläktade rätt friskt, och vi hade strömavbrott ett par timmar på kvällen. Hos mamma i Småland försvann både el och vatten. Vet inte om de fått tillbaka elen ännu, för nu går det inte att ringa dit. Vi har ju gasspis vilket är praktiskt vid strömavbrott. Ugnen är också gas, men trots att Hampus bott här i typ 7 år så har han aldrig tagit reda på hur den fungerar. Igår kom dock en trevlig granne in och visade oss var man skulle tända :)

Idag gick vi till Försäkringskassan och ansökte om bostadstillägg. Jag vet nästan säkert att vi inte kommer att få det, men eftersom Hampus haft bostadstillägg tidigare så måste vi i alla fall meddela Försäkringskassan om "ändrade omständigheter" och då måste vi ändå ge dem kopior på deklarationer, hyresavier och hyreskontrakt. Skönt att ha det avklarat. Ett bekymmer mindre.

Mycket att göra och ingen ork. Det är som vanligt med andra ord.

tillbaka upp